top of page
IMG_2070.jpg
377123275_971282533963199_1070798410024586175_n.jpg
IMG_2052_edited.jpg

Rehabilitering

Låt mig hjälpa dig hjälpa ditt djur! 
För att återfå normal funktion och belastning efter en skada behövs rehabilitering.
Även kroniska tillstånd som tex artros går att behandla genom att bromsa den negativa utvecklingen.
Syftet med rehabilitering är att återskapa eller bibehålla så bra funktion som möjligt så din hund får göra det den gillar igen
 
Många av försäkringsbolagen ersätter ofta kostnader för rehabilitering om du fått en remiss av din veterinär. Men kontrollera detta själv med ditt försäkringsbolag och prata med din veterinär om de inte ordinerat en remiss. Oavsett vilken veterinär som behandlat eller opererat din hund kan du komma till mig för rehabilitering. 
Jag tycker det är viktigt att jobba med både det skadade området och den friska vävnaden. Hundar är väldigt bra på att kompensera och flytta belastningen så risken för förslitningar på något annat ben och/eller i ryggen är stor. 
  • I den första fasen jobbar vi mest med djupvågsmaskinen, PEMF-Inframadrassen, ledmobilisering, djupgående massage, myofaciell release, stretching, bindvävsmassage, bindvävstöj som ger en smärtlindrande effekt. Med det påskyndas läkningen och vi kan lägga på rörlighet och styrka succesivt. Jag visar dig som dj.äg hur du ska massera och stretcha hemma. 
  • Genom styrketräning och ffa balans- och koordinations träning får vi nervsystemet att förstå att det skadade området är återställt vilket gör att hunden vågar belasta skadan igen. Parallellt jobbar vi med att bygger upp muskler runt om skadan samt bibehålla rörlighet i den friska vävnaden. Detta för att undvika att skadan sker igen och förhindrar att förslitningar pågrund av kompensations uppkommer.
  • På plats använder jag olika träningsredskap som balansdiskar, balansbollar och balansredskap samt cavaletti.
  • Hemgångsråd/rehabplan skickas på mejl eller sms efter besöket. Rehabplanen är anpassad för den specifika skadan samt hundens och ägarens behov. Den innehåller förhållningsregler, promenadtider, massage, stretching och styrkeövningar. I rehabplanen får du konditions och styrkeövningar som inte kräver att du köper några redskap. De går att utföra inne på soffan, golvet och i skog o mark. 
  • Vi utreder också varför hunden har fått den skadan den fått, vad har skapat en obalans till den grad att kroppen gått sönder. Med den förståelsen kan vi göra en rehabplan som ger bättre förutsättningar

 

PEMF-Inframadrass
PEMF står för Pulserande Elektromagnetiskt Fält terapi.
Vid skada, inflammation, hög belastning, åldrande osv, påverkas cellmembranet negativt. Det förlorar sin förmåga att effektivt transportera joner in och ut ur celler. den här madrassen med ett pulserande elektromagnetiskt fält skapar en reaktion i kroppen som aktiverar cellmembranet. Hunden får en ökad cellulär cirkulation och därmed alla de positiva effekterna. 
Den håller också en konstant och jämn värme, man kan välja mellan 30-60grader. 
Samt att den har en foton funktion, det är ett synligt rött ljus med en våglängd på 660nanometer som tränger igenom vävnaden till ett djup av 8-10mm. Mycket bra för att behandla problem nära ytan som sår, skärsår men också effektiv vid inflammationer. 
Madrassen är anpassad för att hjälpa till att läka för följande: Ryggsmärtor, kronisk smärta, mjuk vävnadsskada, lindring av stelhet & ledvärk, inflammatoriskt tillstånd och sår/skärsår. 
Styrkan i magnetfältet påverkas inte av hud, päls eller annan vävnad 
Helt smärtfri för hunden, den ligger på madrassen
 
Massage
Blodcirkulationen ökas och mjuknar upp vävnad & muskler
Stärker immunförsvaret för att lymfcirkulationen påskyndas
Muskelavslappnande 
Muskler & leder blir mer elastiska vilket ger ett större rörelseomfång
Ledvätskan främjas & eventuella ledsmärtor kan minska 
Sänker stresshormoner 
​Atlasbalans djupvågsmaskin
Djupvågsbehandling/Fascia maskin
De senaste årens forskning visar att fascia även kallat bindväv har mycket större betydelse för hälsa, värk och smärta än vi tidigare trott. 
Vad är fascia? 
Fascian finns i hela hundens kropp och omsluter varje muskel och dess muskelfibrer. Även blodkärl, organ, ben och andra strukturer omsluts av fascia.Fascians uppgift är att hålla muskler och organ på plats, stabilisera, skydda och transportera vätskor. Om du tex har hanterat en bit kött har du sett fascia. Det är det tunna och glatta nätet som omsluter muskeln. Även inne i muskeln hittar du fascia som håller ihop muskelfibrerna. 
Vad gör fascian stram och vad händer då?
När din hund är med om ett trauma, upprepad överansträngning, upprepade rörelser eller stress blir fascian sammanklistrad och torr. Det i sin tur minskar rörligheten och skapar upphakningar. 
Vad gör djupvågsmaskinen/fasciamaskinen? 
Med maskinen kan dessa upphakade signaler nollställas och muskler och bindväv återfår normal tonus och funktion. Maskinen skapar vågrörelser, ungefär som ringar på vatten, som sprids genom fascian både djupt och brett. Dessa vågrörelser trycker vätska genom upphakningarna och återställer normal tonus, funktion samt vätskebalansen. Därför jobbar jag ofta med fasciabehandling i rehabilitering och friskvårdssyfte för olika besvär i rörelseapparaten, då muskler och bindväv är tydligt utsatta. Maskinen gör inte ont för hunden. Läs mer på atlasbalans hemsida: Tryck här
 
bottom of page